SANUS

KLUB RODITELJA DJECE OBOLJELE I LIJEČENE OD MALIGNIH BOLESTI

Glavni izbornik

 

 

 

O udruzi

Udrugu SANUS 1990. godine osnovali su roditelji s ciljem da se pomogne njihovoj djeci, oboljeloj od malignih bolesti. Udruga pomaže djeci i njihovim obiteljima da izdrže tešku situaciju u kojoj se nalaze. Također, organizira razne aktivnosti za djecu i njihove obitelji kako bi im pomogla u oporavku. Sanus s ljubavlju okuplja 145 roditelja oboljele djece od malignih bolesti. Kroz uporan rad promiče se razumijevanje i tolearncija, nesebičnost i uzajamna pomoć. Sanus je međunarodna članica međunarodne organizacije ICCCPO.

Projekti / aktivnosti

  • Psihosocijalna rehabilitacija djece oboljele i liječene od malignih bolesti
  • Savjetovališta za obitelji djece oboljele od karcinoma
  • Psihosocijalna podrška obiteljima djece umrle od maligne bolesti
  • Klub DDK "SANUS" - prikupljanje krvi za potrebe oboljele djece odjela dječje hematologije svaka 3 mjeseca
  • Tradicionalni godišnji maskembal namijenjen djeci odjela pedijatrije i hematologije u KB Split...

 

 

 

 

NOVOSTI 2019

Od 02.01. do 06.01.2019.
U Makarskoj, u hotelu "Biokovo", realiziran je zimski kamp I dio "Zajedno" pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva uz nezaboravna druženja. Pod stručnim timom i brigom volontera djeca su uživala. Odrađene su kroz program mnogobrojne kreativne radionice, natjecanja te druženja s institucijama prijateljima djece - Grad Makarska, MUP Makarska, DVD Makarska, Zvjezdarnica, Župa Makarska... Svi su oni vrlo edukativno djecu osnažili putem susreta te su već godinama ljudi od veoma značajnog mjesta u srcima naše djece. Bez obzira na hladno vrijeme, veliku buru, djeca su ispunjena zajedništvom osnažila, odmorila se i žive za nove susrete. Zahvaljujemo svim žiteljima Makarske jer su jako senzibilni i vole našu djecu. Posebno zahvala divnim djelatnicima hotela "Biokovo" za izuzetnu brigu i ljubav te pažnju koju su ukazali djeci za vrijeme boravka. Posebno zahvaljujemo našem pokrovitelju za vraćeni osmijeh na lica svakog našeg djeteta.
09.01.2019.
U KBC, na dječjoj klinici, organizirali smo sastanak s vodstvom klinike, uj. odjela te roditeljima novooboljele djece, s ciljem dobre buduće suradnje, za što bolja liječenja naše djece i ugodniji boravak dok traju liječenja.
09.02.2019.
Odrađen nastavak projekta "Budimo zajedno" (ps. radionice za djecu) s ciljem osnaženja naše djece. Pokrovitelj je bio Grad Split kojem zahvaljujemo na potpori i podršci.
Od 13. do 15.02.2019.
U Zagrebu, u hotelu "Laguna", kroz nacionalni program pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva organizirali smo te realizirali 10. susrete mladih izliječenih od malignih bolesti iz RH i roditelja Mreže. Tako smo ujedno obilježili Nacionalni dan djeteta oboljelog i liječenog od maligne bolesti. Desetogodišnji susret donio je puno radosti, zajedništva i potpore novooboljelima jer su oni svojim prisustvom svjedoci da se treba boriti i vjerovati te da je maligna bolest izlječiva. Dio njih zasnovao je i svoje obitelji, a neki su dobili i djecu. Susreti su uvijek posebno emotivni - sjećanja na zajedničke kampove i sve što su prošli, nosit će cijeli život. Organizirali smo i izlet u Svetište Majke Božje Bistričke. Kao i svake godine dogodila su se neizostavna druženja i obilazak grada. Organiziran je okrugli stol a svim relevantnim čimbenicima sustava kako bi se široj javnosti ukazalo da oni žive i s čime se sve suočavaju nakon bolesti. Bilo je i razočaranja jer veliki dio nažalost i pored završene škole, nakon dugih i iscrpnih liječenja, zbog neshvaćanja u svojim sredinama i nedobivanja radnog mjesta, morao je napustiti Lijepu našu. Počasni pokrovitelj susreta bila je Predsjednica RH gđa. Kolinda Grabar-Kitarović.
23.02.2019.
Ps. radionice u Udruzi za osvježenje naše djece, kroz projekt "Budimo zajedno" - pokrovitelj Grad Split. Voditelj radionica bio je ps. Željko Kozić.
13.03.2019.
Kroz dugogodišnju suradnju s Institutom za istraživanje mozga obilježili smo Tjedan mozga s ed. ps. predavanjem za naše članove i širu javnost na temu "Mozak i učenje".
14.03.2019.
Obilježavanjem Tjedna mozga posjetili smo Kliniku i Odjel te roditelje uz simbolične poklone.
18.03.2019.
Također treću aktivnost u ovom tjednu posvetili smo tradicionalnoj dugogodišnjoj posjeti djeci s posebnim potrebama vrtića "Dva prijatelja". Donijeli smo im simbolične poklone te uz druženje se zahvalili izuzetno vrijednim tetama koje skrbe za njih.
23.03.2019.
Ps. radionice za djecu kroz projekt "Budimo zajedno" - pokrovitelj Grad Split. Osnaženje, zajednička druženja uz osvježenja.
06.04.2019.
Ps. radionice kroz projekt "Budimo zajedno" - pokrovitelj Grad Split.
13.04.2019.
Ps. radionice kroz projekt "Budimo zajedno" - pokrovitelj Grad Split (radost, druženje, osvježenje).
Od 23. do 27.04.2019.
U Makarskoj, u hotelu "Biokovka", realizirali smo II dio kampa "Zajedno" pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva. Djeci je bilo predivno. Uz dobar stručni tim i volontere održane su kroz program mnogobrojne kreativne likovne, psihološke i literarne radionice. Kroz razna natjecanja, bogat večernji program, igre u parovima, šetnje obalom, uživanje, djeci je omogućen predivan odmor uz cjelodnevni nadzor. Makarska je destinacija koju djeca vole te se osjećaju kao doma, zahvaljujući svima s kojima se susreću tijekom odmora. Neizostavni su susreti s predstavnicima Grada koji ih uz podršku uvijek ugodno iznenade s poklonima i pažnjom. Također djelatnici MUP-a i Zvjezdarnice dođu u goste i održe veoma edukativne radionice za izazov djeci. Djelatnici DVD Makarske, Tučepa i Brela uz Grad Makarsku organizirali su jednodnevni izlet - posjet Parku prirode Biokovo. Druženje i igra, bilo je to veliko iznenađenje za djecu, a domaćini Parka prirode, biolozi, educirali su djecu o Biokovu, povijesti te o biljnom i životinjskom svijetu, što je za djecu korisno i pamtit će to zauvijek. Izazov je bio dolazak na snježni vrh Sv. Jure. Pogled na okolicu i sve doživljeno, za djecu je bilo nezaboravno iskustvo. Svima od srca zahvaljujemo za izuzetnu radost naše djece, koja su se vratila kućama sretna, "napunjenih baterija" za lakši nastavak obveza koje ih čekaju.
Od 08. do 12.05.2019.
U suradnji s organizatorima Mediteranskog festivala knjige na Gripama u Splitu, uključili smo se i ove godine postavivši predivnu izložbu likovnih i literarnih radova naše djece nastalih kroz kampove. Predstavili smo Udrugu i njen rad široj javnosti. Zahvaljujemo im se što su nam omogućili ovo predstavljanje te nas podržavaju i podupiru aktivnosti naše Udruge, uz neizmjernu podršku našoj djeci i obiteljima.
07.05.2019.
Za Dane otvorenih vrata udruga u suradnji s Uredom za udruge RH organizirali smo psihološko predavanje za članove i širu javnost na temu "Obiteljski sustav podrške" - ps. Željko Kozić. 
24.05.2019.
Kroz suradnju s KoHOM-om na poziv dr. Vikice Krolo sudjelovali smo na kongresu u Šibeniku, u hotelu "Solaris", na radionici "Komunikacije s roditeljima djece oboljele i liječene od malignih bolesti" gdje je sudjelovao velik broj liječnika obiteljske medicine RH te smo predstavili aktivnosti Udruge kroz dugogodišnje djelovanje.
Lipanj 2019.
Realizirali smo ugovor o suradnji s Gradom Splitom (vezano za režije stanova za roditelje dok su na smještaju tijekom liječenja djece u Splitu i Zagrebu).
I dalje smo u fazi rješavanja zamjene prostorija Udruge u Ruđera Boškovića u Zagrebu (prostorije neadekvatne radi tehničkih problema s DUUDI-jem / Ministarstvom državne imovine) te očekujemo uskoro rješenje o problemu.
Aplicirali smo na natječaj prema Županiji - projekt "Za sve nas", ps. podrška za roditelje u Udruzi i van. Projekt je prihvaćen s djelomičnim financiranjem te je potpisan Ugovor.
Apliciran i projekt po natječaju Grada Splita - "Galerija sreće", za djecu Udruge, likovne radionice u Udruzi i van. Projekt odobren s djelomičnim financiranjem. Djeci će ovo biti jako zanimljivo jer vole sudjelovati u kreativnim aktivnostima iz projekta. Tijekom zajedničkih druženja pokazat će najviše što znaju.
01.07.2019.
Potpisan Ugovor s Gradom Splitom za projekt "Galerija sreće".
17.07.2019.
Sastanak s predsjedništvom Udruge uz dogovore za naredno razdoblje i za rehabilitacijski ljetni kamp s djecom u Fužinama koji ćemo održati od 01. do 12.08.2019.
Stalna koordinacija s roditeljima novooboljelih na Klinici te suradnja s osobljem. Također realizacija smještaja roditelja u stanovima u Splitu i Zagrebu. Intervencije kod institucija gdje je potrebno, što je zatraženo za potrebe ostvarenja raznih zahtjeva za djecu (socijalna skrb i HZZO itd.).
Pripreme za ljetni "Kamp ljubavi" u Fužinama kojeg ćemo realizirati od 01. do 12.08.2019. u "Fužinarskoj kući" - Fužine. Uz stručni tim i volontere omogućit ćemo djeci još jedan dobar odmor, druženje s prijateljima i osnaženje pred zahtjevan školski program koji ih očekuje početkom nove školske godine. Zahvalni smo našem pokrovitelju Ministarstvu zdravstva.