SANUS

KLUB RODITELJA DJECE OBOLJELE I LIJEČENE OD MALIGNIH BOLESTI

Glavni izbornik

 

 

 

O udruzi

Udrugu SANUS 1990. godine osnovali su roditelji s ciljem da se pomogne njihovoj djeci, oboljeloj od malignih bolesti. Udruga pomaže djeci i njihovim obiteljima da izdrže tešku situaciju u kojoj se nalaze. Također, organizira razne aktivnosti za djecu i njihove obitelji kako bi im pomogla u oporavku. Sanus s ljubavlju okuplja 145 roditelja oboljele djece od malignih bolesti. Kroz uporan rad promiče se razumijevanje i tolearncija, nesebičnost i uzajamna pomoć. Sanus je međunarodna članica međunarodne organizacije ICCCPO.

Projekti / aktivnosti

  • Psihosocijalna rehabilitacija djece oboljele i liječene od malignih bolesti
  • Savjetovališta za obitelji djece oboljele od karcinoma
  • Psihosocijalna podrška obiteljima djece umrle od maligne bolesti
  • Klub DDK "SANUS" - prikupljanje krvi za potrebe oboljele djece odjela dječje hematologije svaka 3 mjeseca
  • Tradicionalni godišnji maskembal namijenjen djeci odjela pedijatrije i hematologije u KB Split...

 

 

 

 

REHABILITACIJA

Rehabilitacija djece oboljele i liječene od malignih bolesti kroz mrežu udruga koje djeluju u Republici Hrvatskoj

Od 2007. godine udruga Sanus provodi rehabilitaciju ove djece kroz program „Rehabilitacija i psihološka podrška djeci oboljeloj i liječenoj od maligne bolesti i njihovih obitelji“.
Imajući u vidu potrebe ove djece nakon iscrpnih i dugih lječenja kao roditelji napisali smo program, te ga godinama provodili sa djecom naše udruge u vremenu proljetnih praznika. Druženja naše djece kroz kreativne radionice pokazala su se izvanrednima, te su bitno doprinjela boljitku njihovog života nakon bolesti kao i psiho-socijalnog osnaženja.
Uporedo smo radili na otvaranju udruga kao naša kroz RH, povezivali roditelje i djecu. Shvaćajući koliko su naša djeca sretna kroz rehabilitaciju koju smo im pružali poželjeli smo da to omogućimo djeci širom Hrvatske.
Natječajem prijavili smo se resornom Ministarstvu zdravlja gdje smo prošli, te je prva godina bila godina pilot projekta. Prvi ljetni kamp nazvali smo „Kamp ljubavi“ kojeg smo realizirali u predivnoj netaknutoj prirodi HOC Bjelolasica ljeto 2007. godine, te po prvi put s ljubavlju okupili djecu širom naših udruga. Radosti nije bilo kraja. Uz mnogobrojne sportske i zabavne aktivnosti odrađivale su se i psihološke, likovne, glazbene i literalne radionice.
Uključili smo i liječnike kao potrebu sigurnosti i medicinskog nadzora nad djecom.
Putem psiholoških radionica djeca su  osnažila, te su im iste omogućile lakši nastavak školskog programa. Na likovnim radionicama nastali su predivni kreativni radovi gdje su djeca iskazala nadarenost i ljubav prema slikanju. Kroz literalne radove dobili smo prekrasne sastave gdje su oni opisali sjećanja na dane koje žele zaboraviti, a to su bili dani liječenja i patnje koju su prošli (sakupljajući ove radove želimo tiskati jednu knjigu koja će biti njihova priča). Kroz igru i zabavu, te glazbene radionice nastale su i 3 prekrasne pjesme čije su riječi napisala djeca, a glazbu profesori, te smo na zadovoljstvo snimili i prvi CD.
Ovakvu rehabilitaciju ponovili smo i u zimskom periodu tokom zimskih školskih praznika, te je nazvali „Zajedno“. Organizirali smo je u preljepoj Makarskoj na radost nas roditelja i djece zajedno. Veliki obol uz stručni tim našim kampovima daju roditelji volonteri koji s ljubavlju s ostalima paze na djecu i pomažu.
Ministarstvo zdravlja je tako dobilo potvrdu da je ovo zaista jedan predivan program, podržalo nas je i od tada punih već 8 godina nas prati i pokrovitelj je ovih rehabilitacija što život znače za našu djecu.
Kao nagradu ovaj program su uvrstili u Nacionalnu strategiju na što smo jako ponosni.
Kroz rehabilitaciju smo ubacili jedan segment susreta roditelja i mladih izliječenih što činimo svaku godinu 15.02. obilježavajući nacionalni Dan djeteta oboljelog i liječenog od maligne bolesti. Za ovaj datum obilježavanja nacionalnog dana također smo se izborili da ovaj dan Hrvatska obilježava kao sve druge zemlje (članica smo međunarodne udruge roditelja ICCCPO) preko Vlade i Sabora Republike Hrvatske.
Svake godine na taj dan susrećemo se zajedno naše udruge, uvijek u drugoj destinaciji kroz Hrvatsku, organiziramo okrugli stol, te ukazujemo na probleme široj javnosti s kojima se susrećemo kroz liječenja naše djece i života poslije njih. Ujedno tako gradimo mostove zajedništva sa Uredom Predsjednika, Vladom RH, te svim relevantnim institucijama s kojima se susrećemo kao roditelji, ukazujući na život naše djece, te mijenjajući određene pravilnike za ostvarivanje prava koja im pripadaju kroz sustav.
Iz godine u godinu realizirajući ovaj rehabilitacijski program nadopunjujemo ga svako ljeto i zimu novim sadržajima uz mnogobrojne aktivnosti, te goste da bi našoj djeci iz dana u dan tih odmora učinili što više radosti.
Djeca zajedno iz svih županija zagrljeni stvaraju svoju zajednicu mladih, zdravih ljudi, korisni zajednici i mole da ih prepozna.
Kroz susrete mladih, sretnika koji su uspjeli dobiti drugu šansu života, svjedočimo da smo kao roditelji učinili sve da su oni sada sretni mladi ljudi, da ih trebamo prepoznati, dati im radna mjesta nakon školovanja koje na našu radost većina  završavaju u roku i pored svega što su prošli dokazujući da su pobjednici i heroji i uvijek vrijedniji, odaniji od svojih vršnjaka koji su bili zdravi i nisu prošli križni put kao oni.
Već drugu godinu naši kampovi prerastaju u međunarodne jer smo uključili djecu iz zemalja naše regije, te im pružili gostoprimstvo i radost zajedničkog druženja. 
Do sada ovakve kampove s ljubavlju smo realizirali vjerujući da u našoj domovini ima snage i odlučnosti ljudi koji je vode da sagradimo jedan rehabilitacijski centar, te da ove rehabilitacije budu na jednom mjestu u ekološki provjerenoj prirodi, čistom planinskom zraku gdje će naša djeca živjeti punim plućima dane odmora. Oni to zaslužuju. Mi smo se kao roditelji izborili u mjestu Krasno u Velebitu, te dobili zemljište od grada Senja 10 000 m2, napravili idejni projekt, te papire za pravo građenja.
Potpisivanju Ugovora za izgradnju ovog centra bio je nazočan i predsjednik Republike Hrvatske gospodin Ivo Josipović, 23.04.2012. godine.
Svjesni u kojim se okolnostima nalazi Hrvatska vjerujemo da ćemo animirati Vladu da prihvate izgradnju ovog centra, te da djeca svih naših udruga kroz Hrvatsku dobiju svoj rehabolitacijski centar.
Upravo radeći na rehabilitacijama i godinama boreći se za ostvarivanje prava naše djece i naših obitelji ove godine dobili smo državnu Nagradu za promicanje prava djeteta 2012. godine.